Keşif işlemini kim yapar?
(1) Keşif, hâkim veya mahkeme veya naip hâkim veya sulh ceza hâkimi veya istinabe hâkimi tarafından ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır. (2) Olayın özelliği ve hâlihazırda bulunması beklenen delillerin bulunmaması da keşif tutanağına yazılır.
Keşif kime denir?
Keşif, bilinmeyen bir şeyi ortaya çıkarmak. Keşif, yasal delil bulmaya yardımcı olan bir yöntemdir. Keşfeden, keşifler yapan kişi.
İnovasyon yapan kişiye ne denir?
İnovasyon uzmanı, kurumların mevcut veya yeni hizmetlerini daha yüksek katma değerle sunmalarını ve buna bağlı olarak daha karlı hale gelmelerini sağlayan kişidir. İnovasyon uzmanları özel kurumlarda veya danışmanlık firmalarında çalışabilirler.
Keşif yapma ne demek?
Keşif, bir olayın veya durumun neden meydana geldiğini anlamak ve böylece maddi gerçeğe ulaşmak için yerinde yapılan bir soruşturmadır. Hakimin gecikmesinin zararlı olduğu durumlarda, savcının yargılama altındaki olayı çevreleyen gerçekleri beş duyuyu kullanarak araştırmasına keşif denir.
Keşif yapan kişiye ne ad verilir?
Bir kaşif veya bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran veya keşfeden kişidir. Çoğunlukla coğrafi keşifler yapan kişiler için kullanılır.
Savcı keşif yapar mı?
“Keşif; Madde 83. (1) Keşif, hâkim veya mahkeme veya naip hâkim veya sulh ceza hâkimi veya istinabe hâkimi tarafından ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır.
Keşif yapıldıktan sonra ne olur?
Keşif tamamlandıktan sonra Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 290. maddesinin 2. fıkrası uyarınca bir keşif raporu düzenlenir. Buna göre, keşif sırasında yapılan tüm işlemleri ve ifadeleri içeren bir rapor düzenlenir. Hakimin bulunan nesne ve yeri hakkındaki yorumları da tutanağa kaydedilir.
Keşif görevi nedir?
Keşif, askeri bir harekât kapsamında, bir bölgedeki doğal koşullar ve düşman varlığı hakkında bilgi ve askeri bilgi edinilmesidir.
Hâkim keşifte ne yapar?
Keşif incelemesi, genel olarak, hakimin uyuşmazlığın konusu olan taşınır veya taşınmaz malın yerinde incelemesini yaparak beş duyuya ilişkin bilgi ve deneyim edinmesi anlamına gelir. Bilirkişi incelemesinde, hakim hukukun dışında özel veya teknik bilgi gerektiren konularda uzmanlardan bilgi alır.
Kimler inovasyon yapar?
Sadece şirketler değil, ülkeler, şehirler, sivil toplum örgütleri ve üniversiteler de inovasyon yoluyla değer yaratıyor. Bugün, dünyanın dört bir yanındaki büyük şehirler, inovasyonu teşvik eden ve yaratıcı yetenekleri çeken bir ortam yaratmaya çalışarak “En Yaratıcı Şehirler” sıralamasında zirveye yerleşmek için yarışıyor.
İnovasyon müdürü nedir?
Bir inovasyon yöneticisi, bir şirketin yenilikçi fikirlerini yöneten ve uygulayan kişidir. Yeni ürünler, hizmetler ve iş modelleri geliştirir, pazarlama stratejileri oluşturur ve şirketin rekabet gücünü artırmak için çalışır. Ayrıca ekip çalışması ve liderlik becerileri gerektirir.
İnovasyon sahibi olmak ne demek?
Yenilik, yeni ve yaratıcı fikirlerin geliştirilmesi ve bu fikirlerin uygulanmasıdır. Bir organizasyon veya birey tarafından yapılan yenilik, mevcut durumu değiştirmeyi ve yeni değer yaratmayı amaçlar.
Keşif kim yapar?
Keşif, yetkili mahkeme tarafından yapılır. Keşfin konusu mahkemenin yargı yetkisi dışında ise, soruşturma rogatory mektubu ile yapılır. Rogatory mektubu durumunda, süreci yürüten mahkeme diğer bölgedeki mahkemeye bir emir yazar ve keşif işlemleri, keşif konusunun bulunduğu mahkeme tarafından yapılır.
Keşif mi keşif mi?
Keşif, tasavvuf terminolojisinde kullanılan, kendisine eklenen sıfat ve isimlere göre farklı anlamlara gelen bir terimdir.
Keşif olmak ne demektir?
Daha önce kimsenin bilmediği bir şeyi bulup isimlendirmeye keşif denir. Bunun dışında keşif, bir kişinin yeni bir bilgi edinmesidir.
Hakim olmadan keşif yapılır mı?
HAKİM DENETİMİ OLMADAN YERİNDE DENETİMLE DÜZENLENEN UZMAN RAPORU. Uzman, yerinde keşfi tek başına yapmamalıdır. Aksi takdirde, bir hakimin yokluğunda “yerinde incelemeye dayalı keşif” geçersizdir.
Bilirkişi keşif yapabilir mi?
Şüpheli, sanık, mağdur, savunma avukatı ve ceza muhakemesindeki avukat soruşturma sırasında hazır bulunabilir. Hukuk mahkemesindeki davalarda davacı, davalı, tarafların avukatları, hâkim, icra memuru, katip ve uygun görülen hallerde bilirkişi ve bilirkişiler soruşturmaya katılabilir.
Keşif masrafını kim öder?
MADDE 3 – (1) Davacı, davayı açarken bu tarifede belirtilen masraf avansını mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. Masraf avansı, her türlü tebligat ve posta giderleri, keşif giderleri, bilirkişi ve tanık ücretleri, dosyanın bölge adliye mahkemelerine ve Yargıtay’a gönderilmesi için gerekli ulaşım giderlerini kapsar.
Avukat keşfe katılmak zorunda mı?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu (HMK) ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMK) çerçevesinde avukatlar için delil tespiti zorunlu olmayıp tavsiye edilmektedir.