Hasımsız dava ne demek?
Uygulamada bazen “çelişkili olmayan dava” olarak adlandırılsa da, bu aslında çekişmesiz bir hukuki davayı ifade eder ve bu yanlıştır. Çelişkili olmayan yargı yetkisi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda bir “iş” olarak tanımlanmıştır ve hukuki bir uyuşmazlık değildir. Çelişkili olmayan yargı yetkisinde davacı veya davalı yoktur, yalnızca başvuru sahibi ve ilgili taraflar vardır.
Vesayet çekişmesiz yargı mı?
Vesayet hükümleri kamu düzenini ilgilendirdiğinden Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 382/2b-19. maddesi uygulanır. 385. maddede vesayet işlerinin uyuşmazlıksız yargı işleri olduğu, 385. maddede niteliğine uygun düştüğü ölçüde basit yargılama usulüne başvurulacağı, 317. maddede ise tebligatın sanığa yapılması gerektiği düzenlenmiştir.
Çekişmesiz yargı kesin karar mı?
İtiraz edilmeyen mahkeme kararları maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez. Dava, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 588. maddesi uyarınca gıyap, tapu iptali ve Maliye Bakanlığı adına tescil taleplerine ilişkindir.
Çekişmeli çekişmesiz yargı nedir?
Bu anlamda, eğer yardım arayan kişi başka bir kişiyle anlaşmazlık içindeyse, o ölçüde “çekişmeli yargı yetkisi” vardır ve eğer anlaşmazlık içinde değilse, o zaman “çekişmeli olmayan yargı yetkisi” vardır. Çekişmenin olmaması, tüm çekişmesiz yargısal konuları çekişmeli olanlardan ayırmaya yeterli değildir.
Hasımsız dava açılır mı?
Çekişmeli olmayan davalar hariç olmak üzere, diğer tarafa dilekçe ve duruşma günü ve saati bildirilmeden ve taraf teşkili sağlanmadan dava görülemez veya duruşma yapılamaz.
Uyaptan hasımsız dava nasıl açılır?
Hukuk sistemimizde karşı tarafı olmayan bir dava türü olmasına rağmen, Uyap avukat portalı üzerinden karşı tarafı olmayan bir dava açılamamaktadır. Sistem, davalı/ilgili veya ilişkili kişinin seçilmesini gerektirmektedir. 79. Uyap avukat portalı doğrudan UETS web sitesine bağlanmalıdır. UETS sistemine ayrıca kayıt yaptırmak gerekli olmamalıdır.
Çekişmesiz davalar nelerdir?
(1) İhtilafsız yargı yetkisi, mahkemelerin yargı yetkisine giren konulara aşağıdaki üç ölçütten bir veya daha fazlasına uygun olarak hukuku uygulaması anlamına gelir: (a) ilgili taraflar arasında uyuşmazlık bulunmayan durumlar; (b) ilgili tarafların ileri sürülebilecek hiçbir hakkının bulunmadığı durumlar; (c) yargıcın kendiliğinden hareket ettiği durumlar.
Vesayet davaları nelerdir?
Vesayet davası nedir? Gözaltında olmayan küçükler ve bazı yetişkinler adına onları korumak amacıyla yapılan hukuki işlem vesayet davasıdır. Kişilerin vesayet altına alınabilmesi için bir karar alınması ve bir kişinin vesayetçi olarak atanması gerekir. Bu nedenle vesayet davaları aynı zamanda vesayet davaları olarak da bilinir.
Vesayeti gerektiren haller nelerdir?
Hangi durumlarda vesayet gerekir? Akıl hastalığı veya akıl yetersizliği, kötü yaşam tarzı, kötü yönetim.
Çekişmesiz yargıda tanık dinlenir mi?
Kendiliğinden soruşturma ilkesinin uygulandığı ve çekişmesiz yargısal işlerin kamu düzenini ilgilendiren işler olması nedeniyle, bu tür dava ve işlere ilişkin yargılamalarda yeni tanık listesi sunulmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Boşanma çekişmesiz yargı mı?
Çekişmesiz yargı yetkisi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 382-388. maddeleri kapsamında düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen anlaşmalı boşanma ise HMK md. 382/2’de sayılan çekişmesiz yargı yetkisi konularına dahil değildir.
Sulh Hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
Sulh Hukuk Mahkemesi aşağıdaki davalara bakar: Kiralanan taşınmazın tahliyesi, kira bedelinin ayarlanması, kira sözleşmesinin feshi, mirasın reddi, mirasın taksimi, vesayet ve kayyımlık davaları ile kat mülkiyeti davalarına bakar.
Yaşın düzeltilmesi çekişmesiz mi?
Yaş düzeltme davalarında adli yargılama Yaş düzeltme davaları HMK Md. 382. madde anlamında çekişmesiz işlerden biri olarak kabul edilir ve basit yargısal yargılamaya tabidir. Bu davalar, Cumhuriyet savcısı, sicil müdürü veya onun atadığı memur önünde görülür ve karara bağlanır.
Delil tespiti çekişmesiz yargı işi midir?
S. 2097-2098), s. 2097. Delillerin tespit edilmesinin hukuk mahkemelerinin çekişmeli yargı yetkisinin bir parçası olduğu kabul edilmektedir.19 Delillerin tespit edilmesi usulü ve delillerin alınması, her ikisinin de delillerin tespitini içermesi bakımından benzerdir.
Yargı türleri nelerdir?
Türk yargı sistemi; yargı organı (Cumhuriyet savcılığı, ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı organı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık mahkemesi (Uyuşmazlık Mahkemesi) olmak üzere çeşitli dallara ayrılır.
Dava türleri nelerdir?
Mahkemenin aradığı hukuki korumaya göre davalar üçe ayrılır: menfaat davaları, tespit davaları ve inşa davaları.
Dava değeri belirtilmemişse ne olur?
Dava konusu değer dava dilekçesinde belirtilmemişse veya eksik belirtilmişse, ücretler konusunda bir sorun ortaya çıkar. Davacı davanın değerini belirtmemiş ve ücreti ödememişse, dava için bir ön koşulun eksikliği ortaya çıkar. Bu nedenle mahkeme, ücretin ödenip ödenmediğini otomatik olarak kontrol eder.
Çekişmesiz yargı davaları nelerdir?
İhtilafsız yargı, mahkemelerin, yargı yetkisine giren konulara, aşağıdaki üç ölçütten bir veya daha fazlasına göre hukuku uygulaması anlamına gelir: Taraflar arasında uyuşmazlık bulunmayan durumlar, Tarafların ileri sürme hakkının bulunmadığı durumlar, Hâkimin re’sen hareket ettiği durumlar.
Dava şartı yokluğunda ne olur?
(2) Mahkeme, usul şartının eksik olduğunu görürse, davanın usul yönünden reddine karar verir. Ancak, dava açma şartındaki eksiklik giderilebilirse, davanın görülmesi için belirli bir süre belirlenir. Dava açma şartındaki eksiklik, bu süre içinde giderilmezse, mahkeme, dava açma şartı bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeder.