Çocuğun mallarının korunması davasını kimler açabilir?
Çocuğun bakım, yetiştirme ve eğitimine ihtiyaç varsa hâkim, ana ve babaya, hâkimin belirleyeceği miktarda çocuğun malvarlığı üzerinde hak iddia etme yetkisi verebilir.
Anne çocuğun malını satabilir mi?
Temel kural, ana ve babanın çocuğun taşınır veya taşınmaz mallarını satamayacakları veya bunları kendilerinin, ailelerinin veya çocuğun yukarıda belirtilen ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanamayacaklarıdır.
Çocuğa kalan miras satılabilir mi?
Örneğin, ebeveynler çocuklarının adına borçlanırlarsa, çocuklarının mallarını rehin verebilirler. Miras veya hediye yoluyla çocuğa geçen malları satabilirler ve taşınmaz mal ise, tescil için de başvurabilirler.
Vasi çocuğun mallarını kullanabilir mi?
Velinin çocuğun malvarlığını kullanmak için bir yargıcın iznine ihtiyacı varken, anne ve babanın bir yargıcın iznine ihtiyacı yoktur. Malvarlığını yönetirken, “çocuğun refahı” birincil odak noktasıdır. Anne ve baba, çocuğun malvarlığını yönetirken, çocuğun refahını ve çıkarlarını dikkate almalıdır.
Çocuğun kişisel malları nelerdir?
Bir çocuğun miras veya maddi eylemler yoluyla da mal sahibi olması mümkündür. Ayrıca, kişisel hakların ihlalinden kaynaklanan tazminat talepleri, sigorta talepleri, kaybedilen bakım veya nafaka tazminatı talepleri de çocuk varlıklarının kaynaklarıdır8. Maddi varlıklar, daha geniş anlamda çocuk malını temsil eder.
Aile mallarının korunması davası nedir?
Malvarlığının korunması kapsamında eşlerin malvarlığı üzerindeki tasarruf hakları kısıtlanabilir. İşlemin amacı ailenin ekonomik varlığını güvence altına almaktır. Aile malvarlığının korunması konusu Türk Medeni Kanunumuzun “Malvarlığı üzerindeki tasarruf hakkının kısıtlanması” başlıklı 199. maddesinde düzenlenmiştir.
Anne malını istediği çocuğuna verebilir mi?
Bir anne veya babanın mal varlığını herhangi bir çocuğuna devretmesi mümkündür; ancak bu işlemlerin adil, yasal ve diğer mirasçıların haklarına saygılı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.
Veli mal satabilir mi?
Sulh hakimi, vesayetçinin talep ve gerekçelerini ve aciz kişinin açıkça göreceği yararı uygun görürse malların satışına izin verebilir. Bir diğer önemli şart ise aciz kişinin satış sonucu herhangi bir zarara uğramamasıdır. Bu şartlar altında vesayet makamı satış talebini tamamen veya kısmen onaylayabilir.
Anne baba çocuğuna kaç yaşına kadar sorumludur?
“… 4721 sayılı Medeni Kanunla getirilen 328/II. Fıkra hükmüne göre, çocuk ergin olmasına rağmen eğitimine devam ederse, ana ve babanın bakım yükümlülüğü sona ermez ve devam eder. (328/I).
Çocuğumu mirastan nasıl çıkarabilirim?
Mirasçı çocuk miras hakkından vazgeçmek isteyebilir. Ancak çocuk reşit olmalı, aklı başında olmalı ve bu kararı kendi özgür iradesiyle verebilmelidir. Çocuk noter huzurunda feragat beyanında bulunarak miras hakkından vazgeçebilir.
Annem kendi hissesini bana devredebilir mi?
Bir kişi miras payını mirasçı olmayan üçüncü kişilere veya yasal mirasçılara devredebilir. Miras payının devri için kanunen yazılı bir sözleşme gereklidir.
Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı?
İmza atmayan mirasçının durumu – satışın geçersizliği: İmza atmayan mirasçının rızası olmadan yapılan satış geçersiz olabilir. Bu durumda diğer mirasçılar yasal işlem başlatmak zorunda kalabilir.
Vasisi olan kişi neler yapamaz?
Vesayet altındaki kişinin tüm işlem ve eylemlerini tek başına ve serbestçe gerçekleştiremez. Bazı hukuki işlemler hukuk mahkemesinin, yani vesayet makamının onayını, bazı hukuki işlemler ise asliye hukuk mahkemesinin, yani denetim makamının onayını gerektirir.
Vasi maaşı ne kadar 2024?
Vasıfsız personel pozisyonunda ortalama aylık maaş 2024 yılında 24 bin 132 TL olurken, bu ortalama 2023 yılında 14 bin 132 TL’ye çıkacak.
Bir çocuğun yasal vasisi kimdir?
Vasi, basit tanımıyla, vesayet altında bulunmayan küçüklerin, hukuk mahkemesi kararıyla hakları kısıtlananların ve bir yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olanların mallarını ve kişisel haklarını korumak ve yönetmek üzere atanan kişidir.
Evlat anne babaya dava açabilir mi?
Babalık davası yalnızca anne veya çocuk tarafından açılabilir. Anne ve çocuk bu davayı bağımsız olarak veya birlikte açabilirler. Anne yalnızca kendi adına babalık davası açabilir. Çocuk reşit olmadan önce anne onun adına babalık davası açamaz.
Velayet davasını kimler açabilir?
Velayet anlaşmazlığı, çocuğun velayetini almayan eşin diğer eşe karşı açtığı bir davadır. Çiftin çocuğunun velayetini değiştirmek için açılması gereken dava türü velayet anlaşmazlığıdır. Davayı açacak kişi, velayet anlaşmazlığını aile mahkemesinde açabilir.
Kız çocuğu babaya dava açabilir mi?
4721 sayılı Kanunun 301. maddesine göre babalık davası, baba olduğunu iddia eden kişi tarafından açılmaz; ancak kadın ve çocuklar tarafından açılabilir. Ana ve çocuk davayı birlikte veya ayrı ayrı açabilirler.
Çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez yargıtay kararı?
Gözaltı kamu düzeniyle ilgilidir; önemli olan çocuğun sağlığı, eğitimi ve ahlaki refahıdır. Velayetin anneye devredilmesi çocuğun sağlığı, eğitimi veya ahlaki değerleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacaksa, velayet anneye verilmez. Örneğin, anne bir fahişeyse, velayet ona verilmez.