İçeriğe geç

Adıyamanlılar En Çok Nerede Yaşıyor

Türkiye’de kaç tane Adıyamanlı var?

Türkiye’de 2020 yılı sonuna kadar yayınlanan nüfus verilerine göre Adıyaman nüfusuna kayıtlı kişi sayısı 1 milyon 164 bin olarak tahmin ediliyor. Bu rakama göre Adıyaman’ın mevcut nüfusunun yarısı (632 bin 586) diğer illerde yaşıyor.

Adıyaman kimin ilçesiydi?

Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısını koruyarak Malatya’ya bağlı bir ilçe olan Adıyaman, 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya’dan ayrılarak bağımsız bir il olmuştur.

Adıyaman hangi soydan gelir?

İşte Anadolu’nun her tarafına dağılan ve Adıyaman’ı kendisine yurt edinen bu aşiretin; Adıyaman-Besni Bayatcık ve Şambayat’a (Bucak) yerleşen Türk aşireti (BAYAT) olduğu bildirilmiştir.

Adıyaman’ın en büyük ilçesi neresidir?

Adıyaman’ın yüzölçümü ve nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Kâhta, Hitit döneminden kalma önemli bir yerleşim merkezidir. M.Ö. 3. yüzyılın ilk yarısında Arsames adlı bir kralın buralara hükmettiği sanılmaktadır.

Türkiye’de 1. sırada hangi isim var?

Yusuf genel olarak en popüler erkek ismi olsa da bu yılki verileri tahmin edenler yanıldı. Bu yıl en popüler erkek ismi Alparslan olurken, kızlarda ise Zeynep ilk sırada yer aldı. En çok tercih edilen isimlere bakacak olursak, küçük erkek çocuklarının 8.000 366’sına Alparslan, 6.000 303’üne Yusuf, 5.000 72’sine ise Miraç ismi verildi.

Adıyaman neden önemli?

Mezopotamya’nın en önemli kentlerinden biri olan Adıyaman, Antik Yunan’dan Bizans İmparatorluğu’na, Hıristiyan medeniyetlerinden İslam toplumlarına kadar pek çok medeniyetin kesişim noktası olmuşken, bu medeniyetler Nemrut Dağı, Cendere Köprüsü, Gerger Kalesi, Kahta Kalesi, Perre Antik Kenti gibi pek çok eser ve kalıntıyı miras bırakmıştır…

Adıyamanlılar nerelidir?

Adıyaman, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Orta Fırat’ında bir ildir. İdari merkezi Adıyaman şehridir. 2023 yılı sonu TÜİK verilerine göre ilin nüfusu 604’tür.

Adıyamanı kim fethetti?

Büyük istikrarsızlığın yaşandığı Ortaçağ’da Adıyaman, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Anadolu Selçukluları ve Dulkadiroğulları arasında el değiştirmiş, son olarak 1516 yılında Yavuz Sultan Selim’in İran seferi sırasında Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Adıyaman Kürt mü Zaza mı?

Zaza halkı, Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dil olan Zazaca konuşur ve ağırlıklı olarak Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yaşarlar. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan ve Tunceli bulunur; Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa illerinin belirli bölgelerinde yaşayan bir İran halkıdır.

Adıyaman’ın eski adı nedir?

Uzun yıllar Hısnımansûr adıyla anılan bölgenin yerleşim tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Tarih boyunca bölge Hititler, Hurriler, Mitanniler, Kummuhlar, Asurlular, Persler, Seleukoslar, Kommagene Krallığı, Romalılar ve Bizanslıların egemenliğine girmiştir.

Adıyamanı kim kurdu?

Osmanlı Devleti’nin dönüşüm dönemi olarak kabul edilen Tanzimat döneminde, bölgenin taksim anlaşmaları kapsamında Malatya’ya bağlanmasından yaklaşık bir asır sonra, Adıyaman Demokrat Parti tarafından il ilan edildi.

Kaç Adıyamanlı var?

Merkez/Adıyaman Bel. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2023 yılı sonuçlarına göre Adıyaman ilinin nüfusu 604’tür.

Adıyaman’ın özellikleri nelerdir?

Adıyaman ilinin yüzölçümü 7.614 km2 olup, bu yüzölçümünde 7 adet göl bulunmaktadır.

Adıyaman hangi mezheptir?

Adıyaman (Hısn-ı Mansur) bölgesi Aleviler ve Sünnilerin birlik ve beraberlik içinde yaşadığı önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Bölgede Aleviler ve Sünniler arasında geçmişte olduğu gibi bugün de bir sorun olmaması dikkat çekici bir toplumsal olgudur.

Adıyaman nüfusu ne kadar 2024?

YILŞEHİRTOPLAM2020Adıyaman6324592021Adıyaman6321482022Adıyaman6351692023Adıyaman60497813 satır daha

Adıyaman hangi ilden ayrıldı?

Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısını koruyarak Malatya’ya bağlı bir ilçe olan Adıyaman, 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya’dan ayrılarak bağımsız bir il olmuştur.

Kahta kaç ilden büyük?

Kâhta (Süryanice: fluorofluorescent/ Gakhti [kh = h], Osmanlıca: كولك, romanize: Kölük) Adıyaman’ın il merkezinden sonra ikinci büyük ilçesidir.

Adıyaman kaçıncı sıradadır?

TFF 3. Lig#TakımP7Adıyaman FK Adıyaman FK18Mazıdağı Fosfat Mazıdağı Fosfat19Çayelispor110 10Silivrispor Silivrispor112 hat daha

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir